Dolcetto o scherzetto?

Halloween är här, och är valet bus eller godis väljer vi såklart godis! I år kanske de flesta stannar hemma i helgen och har ett mindre firande tillsammans med närmsta familjen. Här kommer två recept på enkla och goda italienska sötsaker att göra själv i helgen. Kanske enkelt nog för små familjemedlemmar att få vara med och hjälpa till också. 

Dolcetti alle mandorle e arancia

Dessa söta småkakor gjorda på mandel och apelsin är delikata, läckra och otroligt enkla att göra. För att göra dem behövs bara fyra ingredienser, en mixer, en stor skål och en sked. De håller sig 2-3 dagar, men kan bli lite hårdare med tiden. De håller ännu längre i en lufttät behållare.

Kaka på kaffefat med espressokopp
Ingredienser
– 250 g hackad/mixad mandel eller mandelmjöl
– 125 g socker
– 50 g apelsinjuice
– Rivet skalen från 1 apelsin
– Florsocker och eventuellt hela mandlar för dekoration
Gör så här
Värm upp ugnen till ca 180°. Mixa mandlarna till småsmulor tillsammans med sockret och apelsinskalet, blanda sedan i apelsinjuicen och rör om ordentligt så att det blir som en hel smet.
Forma smeten till små bollar, och placera dem på en bakplåt med bakplåtspapper. Tryck med tummen så att det blir små kakor, tryck eventuellt ner en mandel i mitten av kakan.
Placera sedan plåten med mandelkakorna i ugnen och i ca 15 min. Avsluta med att sila florsocker över kakorna. 
Italienska småkakor

CESTINI DI MANDORLE

En klassisk sötsak i södra Italien, vanligast kring jul – men oemotståndlig året om! Enkelt att göra och inte för sött. Perfekt tillsammans med en kopp espresso. Vi använder alltid Filippo Cea mandlar, då de är extra goda och massor av bra egenskaper som bland annat höga halter av vitamin e.
mandlar
Ingredienser
– Ekologiska mandlar
– Mörk choklad
naturella mandlar med ljus bakgrund
Gör så här
Börja med att rosta mandlarna i ugnen, ca 180 grader och ca 8 min – lite beroende på ugn, så håll koll. Under tiden smält mörk choklad av hög kvalitet. När mandlarna är färdigrostade, låt dem svalna och blanda dem sedan med den smälta chokladen och fördela den jämnt över mandlarna. 
 
Placera ut knäckformar och lägg ca 8-10 chokladtäckta mandlar i varje form. Låt dem svalna tills chokladen har stelnat. 
chokladdoppade mandlar